Bez kategorii Miłki w kuchni

Świąteczne pierniczki

11 grudnia 2016

świąteczne pierniczki
Co roku piekę pierniki na ostatnią chwilę. Pierniki nie wiszą u nas na choince, nie przepadamy za nimi, nie jemy ich w nadmiarze, ale stało się to naszą tradycją. Ich zapach. Czas, który spędzamy razem przy pieczeniu, wykrawaniu i zagniataniu ciasta.

To jedne z tych fajnych chwil, które zostają na długo w pamięci.
W tym roku podczas pieczenia spadł pierwszy śnieg. Podejrzewam, że więcej go już nie będzie w tym roku, ale zostaje nam właśnie to o czym pisałam – wspomnienie.

Od czterech lat piekę pierniki z tego samego przepisu. Od razu są miękkie, smaczne, aromatyczne.
Postanowiłam podzielić się tym przepisem by nie wysyłać go 50 razy w wiadomościach prywatnych :p

1 kg mąki
375 g cukru
375 g miodu
2 jajka
1 margaryna
10 g przprawy do piernika
10 g cynamonu
10 g (3 łyżeczki) sody oczyszczonej
10 g proszku do pieczenia

Miód rozpuścić z cukrem i margaryna . Wszystkie składniki wyrobić na stolnicy, odłożyć do lodówki do schłodzenia. Potem rozwalkować, wykroić i piec ok. 6-8 minut w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem.

Możecie udekorować je tak jak my, pomarańcza i laska cynamonu pachną pięknie w połączeniu z pierniczkami. Będą doskonale dekorować dom lub sprawią wiele radości kiedy damy je w prezencie bliskim.

img_9376

img_9374

świąteczne pierniczki

You Might Also Like

  • Śliczne!

  • Piękne! My też dziś piekliśmy. I piernikową chatkę. I właśnie cały dom nimi pachnie 😀