Bez kategorii Miłki w kuchni

Przepis na pyszne domowe bułki

17 stycznia 2017


Od dawna jestem zafascynowana gotowaniem, pieczeniem i wszystkim co z tym związane. Odkąd mamy nową kuchnię, której funkcjonalność sprawiła, że chce mi się gotować bardziej niż zwykle – zaczęłam ekspermentować.

Piekłam zwykłe bułki, ale jednak ich smak nie przypadł mi do gustu. Były zwyczajne. Nie było w nich nic nadzwyzajnego a pierwsze dwa razy były całkiem przeciętne.

Zmieniłam mąkę, olałam sprawę – wszystko co piekę bez presji, że musi się udać -wychodzi idealnie.

Przepis jest moją interpretacją, moim sposobem na bułki – nie musisz się z nim zgadzać, ale spróbuj zrobić bułeczki!

Bułki żytnie – domowe

50 g drożdży rozpuścić w 250 g ciepłej wody,
wsypać łyżeczkę cukru – mieszać do rozpuszczenia drożdży.
Woda nie może być za ciepła.
Dodajemy 300 g mąki żytniej i 200 g mąki pszennej (dodaję 100 g by nie zrobiła się twarda klucha, drugą setkę wykorzystuje przy wyrabianiu ciasta do podsypywania)
dodać płaską stołową łyżkę soli, 40 ml oleju i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

I tutaj kolejny mój szalony pomysł. Nie lubię czekać. Dlatego wykorzystałam pomysł z internetu – bardziej doświadczonych piekareczek 😀

wkładam garnek z pokrywką na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 50 st.




po wyrośnięciu ciasta szykuję sobie stolnicę, podsypuję 100g mąki pszennej i wylewam ciasto na stolnicę. posypuję je mąką, wyrabiam delikatnie. Kiedy przestaje się kleić do rąk formuje kulkę i rzucam nią kilka razy mocno o deskę by pozbyć się powietrza z ciasta. wyrabiam je około 10 minut, formuje wielki wałek i odcinam kawałki szerokości około 8 cm. im większy kawałek tym większa bułka.

Jak to mówi Zosia – kulam ciasto w rękach. formuję kulki i układam je na białym papierze do pieczenia na blasze z piekarnika. Zanim uformuje wszystkie bułki minie trochę czasu więc pierwsze sztuki przykrywam ścierką by wyrastały sobie jeszcze.

Przed włożeniem do piekarnika smaruje je białkiem, piekę w temperaturze ok. 170 stopni na termoobiegu przez 10 minut i po tym czasie przełączam ustawienie na grzanie góra -dół. Po 20 minutach bułki są gotowe.

Wykładam na koszyczek by ostygły.

Smacznego! 🙂

You Might Also Like