Dzieci LIFESTYLE

Mała manufaktura cukierków

14 maja 2017

Czy zastanawialiście się kiedyś skąd biorą się cukierki?

Cukier nie jest zbyt zdrowy. Cukierki, słodycze także. Uwielbiają je dzieci, uwielbiają dorośli. Skoro mamy ograniczać ich jedzenie to dlaczego nie spróbować odrzucić sztucznych, barwionych słodyczy?
Zdrowa żywność, zdrowe życie, eko pieluchy… dlaczego zatem nie spróbować naturalnych słodyczy?

O cukierniach, w których ręcznie wyrabiane są słodycze słyszy się rzadko. Kiedy trafiliśmy do małego sklepiku w zacisznej uliczce Krakowa, nie myśleliśmy że to popołudnie będzie szczególne dla… naszych dzieci. Przede wszystkim dla Zosi, która z niedowierzaniem patrzyła na to co trzeba zrobić by zjeść jednego małego cukierka.

Krakowska manufaktura cukierków


Sklepik jest usytuowany na Grodzkiej 38, urządzony bardzo schludnie, cukierki wiszą na ścianach ułożone w rządkach z idealnie naklejonymi informacjami o produktach, z których są zrobione. Każda paczuszka opatrzona jest kartonikiem z informacją o smaku cukierków.

Skąd te kolory?

Panowie na samym początku pokazu podpytali nas czy wiemy skąd biorą się naturalne barwniki. Czerwień pochodzi ze zmielonych pancerzyków czerwców kaktusowych (robaczków :D) , zieleń to chlorofil,biały kolor uzyskamy dzięki napowietrzaniu karmelu a żółty z cytryny.

Naturalne słodycze

W czym doszukiwać się różnicy? Przede wszystkim w smaku. Intensywny smak owoców, cukierki rozpływają się w ustach. Zapach jest wspaniale świeży i owocowy. Napowietrzenie karmelu odbywa się na specjalnym haku, karmel twardnie, ale nie traci swojej plastyczności. Potrzebna jest spora siła rąk by zrobić jedną paczkę cukierków.

Pokazy odbywają się codziennie o pełnej godzinie. Dzieciaki przez szybę obserwują poczynania cukierników. Mnie osobiście pokaz zahipnotyzował a w głowie tłukła się myśl- boszzz , tyle roboty a ja to zjem w 10 minut !
Na koniec Zocha mogła wykonać własnego lizaka za pomocą formy i kolorowego karmelu.
Żyję na tym świecei 27 lat i nie podejrzewałam, że akurat tak wygląda tworzenie cukierków.

Przy wyjściu mieliśmy ogromny dylemat – jaki smak wybrać? Wszystkie cukierki wyglądały i pachniały wspaniale. Nasz wybór padł na grejfruty, krówki, mix i poziomkę!


You Might Also Like

  • My wiemy, bo też tam byliśmy 🙂 Świetne i ciekawe miejsce 🙂