Blog

Enthusiastically impact plug-and-play value afters market models

Ciasto ze śliwkami !

Od zawsze marzyłam by zjeść drożdżowe ciasto. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że mogłabym zrobić je sama!

Nie, nie dlatego, że mi się nie chciało – po prostu nikt nie potrafił podać mi sprawdzonego przepisu, a babcia którą niejednokrotnie o to prosiłam podawała przepis 'na oko' 🙂 Aż któregoś razu… trafiłam do  Mamalife gdzie znalazłam najprostszy przepis na drożdżowe ciasto, który nieco zmodyfikowałam 🙂

IMG_0177

Co będzie nam potrzebne:

-śliwki – wypestkować, przekroić na pół

– 600 g maki pszennej

-450 ml ciepłego mleka (użyłam 2%)

-8 g drożdży instant/ 16 g świeżych ( użyłam pierwszy raz w życiu instant)

-1/4 szkl. cukru kryształu

-1/4 oleju ( u nas kujawski)

-2 łyżeczki spirytusu ( BEZWZGLĘDNIE WLAĆ DO CIASTA!)

-szczypta soli

Spirytus zastąpi nam jajka w cieście. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Możemy wyrabiać je łyżką, możemy mikserem- pełna dowolność 🙂

im dłużej tym lepiej. Po wyrobieniu, odstawiamy na godzinę, pod ręcznik, kołdrę bądź cokolwiek innego co da naszej mieszance ciepłe miejsce.

Po godzinie wykładamy na blachę, wciskamy połówki śliwek (skórką w dół) i pozwalamy się im kleić przez pół godziny.

w tym czasie robimy kruszonkę i rozgrzewamy piekarnik- góra i dół bez termoobiegu na 210 st.

Kruszonka:

-pół kostki masła

-1/4 szkl cukru

-1/4 szkl mąki

Wyrabiamy, kiedy zrobimy ładną kulkę wkładamy ją do zamrażalnika na min 30 minu

IMG_0179

IMG_0179

Po wyrośnięciu ciasta, ucieramy na tarce o grubych oczkach kruszonkę, wkładamy na 40-45 minut do piekarnika 🙂

Smacznego!

20150902_092053

 

20150902_092035