Sklepowe półki uginają się od czipsów, paluszków, chrupek i śmieciowego jedzenia. Nie mówię, że sama tego nie jadam. Wkurza mnie jedynie fakt, że takie przekąski kosztują grosze a np suszona żurawina, jabłka lub banany to już koszt rzędu 5-15 złotych. Nie każdego na to stać. Tanią alternatywą jest zrobienie suszek samodzielnie. Nieważne jak! Można suszyć na słońcu, piecu kaflowym, w piekarniku lub suszarce do grzybów.
Ja sprawdziłam dwie opcje :piekarnik i suszarka do grzybów. Suszyłam gruszki i jabłka (Championy)
Instrukcja:
- owoce dokładnie myjemy – nieważne, że za chwile je obierzemy. Musimy zmyć z nich wszystko czego nie chcielibyśmy zjeść.
- obieramy lub nie obieramy. Suszki ze skórką też można zjeść.
- Kroimy na cienkie plasterki. Tak na 2-3 mm , nie mogą być za grube bo będą się suszyc całą wieczność.
- Jabłka możemy posypać cynamonem.
Piekarnik:
- Papier do pieczenia układamy na blachach piekarnika, lub siatkach – zależy jakie wyposażenie ma Twój piekarnik.
- plasterki układamy obok siebie – nie na sobie!
- ustawiamy piekarnik na 80-90 st z termoobiegiem. (ja suszyłam je przez 2h w temp 90 st i 2 h w temp 100 st)piekarnik zostawiam uchylony i suszę owoce przez 3-4h.
- Co 30-40 minut obracamy owoce by suszyły się z obu stron.
Suszarka do grzybów:
- Jest ona o tyle fajnym urządzeniem, że ma sitka na których wygodnie można ułożyć owoce. Owoce są chrupiące ale mają bardziej intensywny zapach niż te z piekarnika.
- zamykamy i włączamy. na 3-4h. Tutaj lepiej pokroić owoce grubiej by nie przykleiły się do sitek.(lub to mój błąd bo tylko raz je obróciłam)
- owoce suszą się z góry i z dołu jednocześnie, suszarka jest mała i poręczna. Moja …nie jest moja tylko Cioci, która ma sporo różnych urządzeń o fantastycznym zastosowaniu:)
Suszone jabłka:
- wspomagają procesy trawienne;
- dzięki witaminie C wspomagają układ odpornościowy;
- obniżają poziom cholesterolu;
- łagodzą podrażnienia żołądka, zalecane na niestrawność;
- poprawiają krążenie krwi, wzmacniają serce,
- zawarta witamina B wpływa doskonale na skórę, włosy, paznokcie
Suszone banany:
- chrupiące źródło magnezu i potasu;
- obniżają ciśnienie krwi;
- zapobiegają skurczom;
- zwalczają bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka.
Gruszki
Zawierają dużo potasu, magnezu oraz błonnika. Dzięki właściwościom zasadotwórczym są dobrym dodatkiem do zakwaszających organizm mięs. Są słodsze od jabłek.
Moje serce się raduje ! moja praca została doceniona, ja uwielbiam suszone jabłka choć świeżych nie lubię. Maluchowi takiemu jak Iwurek też możemy podać jabłuszka, oczywiście pod nadzorem.
Ważne, by przechowywać chipsy w suchym,szczelnie zamkniętym pojemniku by zachowały chrupkość.
Smacznego!