DIY Dzieci Miłki w kuchni

Babka ucierana – Wielkanocne wypieki

14 kwietnia 2017

Osobiście nie przepadam za tego rodzaju ciastami. Są dla mnie za suche, zbyt jednolite i nigdy mi nie wychodzą.
Jednak tym razem babkę upiekła Zosia. Moje pomaganie ograniczyło się do wyrzucania skorupek po jajkach i wsadzaniu formy do piekarnika.

Ciasto jestprosze, robi się je w 20 minut i nawet 6-latka jest w stanie przygotować je samodzielnie 🙂

Przepis:

3 jajka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
zapach cytrynowy
olej do smarowania formy

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Wsypać proszek do pieczenia, dodać zapach, zalać roztopionym masłem a następnie dodać pozostałe skłądniki i zmiksować. Wylać do formy wysmarowanej olejem. Piec od 20-40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. Po wyjęciu z piekarnika położyć na wilgotnej ściereczce i wystudzić.

Smacznego!

You Might Also Like

  • Robić nie lubię, ale lubię zjadać 🙂

    • ja bym zjadła z chęcią gdyby była z kremem kokosowym 😀